Érzékelések kertje épül Kecskeméten

Különleges érzékenyítő liget létrehozását kezdte meg a Szent László Lions Club Kecskeméten. A városban egyedülálló, különleges park három gyermekintézmény az Árpádvárosi Macskacicó bölcsőde, a Csigabiga Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mellett kap helyet.

Kecskemét belvárosában az Aomori park mellett, a  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolával szemben egy egészen különleges park épül.  A parkrészt kialakító Szent László Lions Clubnak és a Lions Mozgalomnak egyik fő célja a látás védelme.

- Egy teljesen más programot igyekszünk most létrehozni.  Eddig különböző összejöveteleket, különböző sportrendezvényeket szerveztünk, most viszont egy maradandó dolgot szeretnénk létrehozni – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Harsányi Zsuzsanna, a Kecskeméti Szent László Lions Club elnöke.

A különleges ösvény mellett a KÉSZ Kft. segítségével tapogatható szobrok is helyet kapnak majd a parkban. De még a növényzet telepítése során is figyelnek majd arra, hogy tapintható, vagy illatos fajtákat válasszanak.

Közel 1500 növény kap majd helyet az Érzékelések kertjében, amelyet több mint 10 millió forintból hoz létre a klub. A pénzt egy jótékonysági Zorán koncerttel, egyéb gyűjtésekkel és némi pályázati segítséggel teremtették elő az önkéntesek.

A park kialakításában a KEFAG Zrt. munkatársai segítenek, de az önkéntes munka is fontos szerepet kap, hiszen szombaton több mint 40-en ültetik majd a virágokat, cserjéket a születő kertbe. A park létrejöttét Kecskemét Önkormányzata és több vállalkozás is támogatja.

Az érzékenyítő liget valószínűleg 2021 nyarára készül el.

 

A liget többféle érzékszerv által befogadható információk felfokozásával (hallás, szaglás, tapintás), érzékelhetővé teszi, hogy becsukott szemmel bárki átélhesse, egy vak ember hétköznapi problémáit. A kert többféle funkcióval rendelkezik majd. Első sorban a sérült emberek pihenését, szórakozását szolgálja, (nem csak látás sérültekét, de az értelmi sérültek és hallás sérültek is megtalálnák kikapcsolódási lehetőségüket). Másodsorban általános iskolás és óvodás korú gyerekek érzékenyítési foglalkozásait is tervezi benne a klubtagság. A kert egy lakóövezetben épül, így harmad sorban az ott élő családok aktív pihenése is cél.

Az első ütem befejezéseként a liget tartalmaz egy mezítlábas csiga-biga alakú ösvényt (különböző felületű, formájú, faktúrájú, méretű, anyagú kövekből kirakott út, melynek egyik vége egy kis dombra kúszik fel), egy illatösvényt (illatos, és ehető növények, fűszernövények szegélye), színes virágú és termésű illatozó, honos bokor csoportokat, gyümölcsfát, növényfuttató rácsokat, ivó kutat, madáretetőket. A lions mozgalom másik fontos célkitűzése a környezet védelme, fenntarhatósága, így a liget ezt a célt is szolgálja a szemet gyönyörködtető öntöző rendszerrel ellátott kert kialakításával.
 
A parkba elhelyezett tapogatható tereptárgyak anyaga, faktúrája, hangja a különböző érzékszervek játékos megmozgatását célozza, így a második ütemben tapintható térplasztikák (szobrok), szélharangok, ütögetésre hangot adó térplasztikák, társasjáték részére asztal padokkal és egy tapintható terepasztal kerül majd kihelyezésre 2021 folyamán.
 
Forrás: hiros.hu

Képgaléria

Hír kategóriák

Lions szövetség eseményei

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Kecskeméti Szent László Lions Club

Adószámunk:
18352797-1-03
Számlaszám:
10915008-00000009-22830019

cím: 6000 Kecskemét,
Katona József tér 18. I/103.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba