A Kecskeméti Szent László LC megkezdte az ´´Érzékelések kertje´´ építési munkálatait

A Kecskeméti Szent László Lions Club legújabb projektje az "Érzékelések kertje" lesz, melynek építési munkáit megkezdtük.

A városban egyedülálló, különleges érzékenyítő ligetet három gyermek intézmény az Árpád városi Macska-cicó bölcsőde, a Csiga-biga Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mellett tervezzük létre hozni, mintegy közvetlen folytatásaként a klub által japáncseresznye fákkal beültetett Aomori parknak.

A liget többféle érzékszerv által befogadható információk felfokozásával (hallás, szaglás, tapintás), érzékelhetővé teszi, hogy becsukott szemmel bárki átélhesse, egy vak ember hétköznapi problémáit. A kert többféle funkcióval rendelkezik majd. Első sorban a sérült emberek pihenését, szórakozását szolgálja, (nem csak látás sérültekét, de az értelmi sérültek és hallás sérültek is megtalálnák kikapcsolódási lehetőségüket). Másod sorban általános iskolás és óvodás korú gyerekek érzékenyítési foglalkozásait is tervezzük benne. A kert egy lakóövezetben épül, így harmad sorban a lakókörnyezetben élő családok aktív pihenése is cél.

Érzékelések kertje - A beépítés előtti kecskeméti helyszín

A mintegy 10 millió Ft bekerülési költségű kert, tervező, előkészítő munkálatit, már 2019 nyarán megkezdtük, de a járvány miatt az építésre csak most az ősz folyamán kerül sor. Az átadást november közepére tervezzük.

A liget áll majd egy mezítlábas csiga-biga alakú ösvényből (különböző felületű, formájú, faktúrájú, méretű, anyagú kövekből kirakott út, melynek egyik vége egy 1,4 m magas dombra kúszik fel), egy illatösvényből (illatos, és ehető növények, fűszernövények szegélye), színes virágú és termésű illatozó, honos bokorcsoportokból, fákból, gyümölcsfából, hisz a lions mozgalom másik fontos célkitűzése a környezet védelme, fenntarthatósága. Ligetünk ezt a célt is szolgálja a szemet gyönyörködtető kert kialakításával. A parkba elhelyezett tapogatható tereptárgyak anyaga, faktúrája, hangja a különböző érzékszervek játékos megmozgatását célozza, így a tervek tartalmaznak tapintható térplasztikákat (szobrokat), szélharangokat, ivó kutat, ütögetésre hangot adó térplasztikákat, a fákon madáretetőket, pihenő lugast padokkal, társasjáték részére asztalt padokkal és egy tapintható terepasztalt a térről.

A klub a kert létrehozatalának fedezetét nagyrészt egy tavasszal e célból szervezett jótékonysági Zorán koncertből, a klubtagok és támogatók adományaiból valamint pályázati pénzből teremtette elő. A megvalósítás Kecskemét MJV Közgyűlése teljes támogatásával történik, az önkormányzat a közművek és tereptárgyak finanszírozásához is hozzájárult.

A növények kiültetését november elején önkéntes munkával tervezi a klub, melybe a tagokon kívül a leokat és a gyermekintézmények neveltjeit, szülői munkaközösségeit is be kívánjuk vonni. A park fenntartó gondozását a mellette lévő II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói vállalták.

 


KépgalériaHogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba