Érzékelések kertje ünnepélyes átadása 2021. június 11-én

A Kecskeméti Szent László Lions Club által megálmodott, és széleskörű összefogással létrehozott, tavaly ősszel illatos és fűszernövényekkel beültetett Érzékelések kertje, a K-ARTS Művészeti Alapítvány által készített 8 tapintható és hangadó fémplasztika kihelyezésével hivatalosan is átadásra került.

Az országban is egyedülálló, több mint 15 millió Ft értékű, különleges érzékenyítő liget Kecskeméten három gyermek intézmény közelében található, közvetlen folytatásaként a Kecskeméti Szent László Lions Club által japáncseresznye fákkal beültetett Aomori parknak.

A liget egyrészt olyan közösségi kert, mely a sérült, korlátozott életvitelű gyermekek és felnőttek számára biztosít részben pihenési, részben oktatási, tapasztalati és fejlődésüket, nyitottságukat, oldódásukat lehetővé tevő teret. Másrészt a környező gyermekintézmények óvodai, iskolai csoportjai tanulási, érzékenyítési, környezetvédelmi feladatait is szolgálja. Harmadrészt a helyi lakóközösség pihenése is cél. A kreativitás és a játék fontos szempont volt a kert kialakításánál. A Kecskeméti Szent László Lions Club célja továbbá, hogy rendszeresen végezzen a város óvodái, iskolái részére érzékenyítő foglalkozásokat az Érzékelések kertjében, hisz a nemzetközi lions mozgalom fő irányvonalát követve, céljuk felhívni a város lakói figyelmét, sérült embertársaink életének nehézségeire.

A liget központi vonulatát egy kettősspirál „mezítlábas út” adja, mely egyben a kert két része, a spirálvégződések között hoz létre kapcsolatot. A sétaút szárazon rakott, különböző faktúrájú burkolattal a felületek lábbal tapintással és hallással való megtapasztalására ad lehetőséget. Körülötte illatozó, virágzó, részben fűszernövények kertje, egy illatösvény kapott helyet. Az út egy dombra kúszik fel, ahol egy száraz ágasfa került elhelyezésre, mely az évkör ünnepeinek megjelenítésére ad lehetőséget (húsvét, májusfa, szélcsengők, karácsony, stb.). Az út felénél ivókút várja a szomjazókat.

A gyalogutat kísérő növények között tapogatható és megszólaltatható plasztikák kaptak helyet. Kodály városában a zenei hagyományok folytatása egy különleges formája ez, mely nem csak a tapintás, hanem a hangok élményével is megajándékozza a tapasztalatra vágyókat sérülteket és épeket egyaránt.

Az Érzékelések kertjét, tanítási időben a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói fogadták örökbe. Ők vállalták továbbiakban a kert gondozását, rendben tartását, melyhez a kerti eszközöket a klub biztosította számukra. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek a gyakorlatban is megismerhetik a növények fajtáit, a róluk való gondoskodást, a környezet védelmét. A tél folyamán madáretetőket készítettek, tavasszal énekes madár költőhelyekkel gazdagították a ligetet.

Az ünnepség alkalmat adott, hogy a klub tagjai megköszönjék a támogatást mindazoknak, akik e nemes ügy mellé álltak, akik részt vettek az építésben, hozzájárultak az anyagi fedezet megteremtéséhez, hírt adtak róla, és akik a fenntartást biztosítják majd. Az ünnepségen a hangadó fémszobrokat a KecskemétiM. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola diákjai mutatták be.

Fotók: Kecskeméti Médiacentrum, a keol.hu és a baon.hu munkatársai, valamint Boros Andrea képei 


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Kecskeméti Szent László Lions Club

Adószámunk:
18352797-1-03
Számlaszám:
10915008-00000009-22830019

cím: 6000 Kecskemét,
Katona József tér 18. I/103.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba