Király József, a Kecskeméti Szent László Lions Club tagja a ´´Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal´´ kitüntetésben részesült

A japán kormány Király Józsefnek, a Kecskeméti Szent László Lions Club tagjának, a “Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” érdemrendet adományozta. Japán kormánya április 29-én hirdette ki a 2022. évi külföldi személyeknek szóló tavaszi kitüntetéseket.

Gratulálunk és büszkék vagyunk Király József klubtársunkra, aki a legmagasabb külföldieknek is adható japán nemzeti kitűntetést kapta meg.

A Felkelő Nap érdemrend (旭日章, Kjokudzsicu-só) Japán kitüntetés, amelyet 1875-ben alapított Meidzsi japán császár. Ez volt az első nemzeti kitüntetés, amit a japán kormány adományozott, 1875. április 10-én alkotta meg az Állami Tanács. A kitüntetés a felkelő Nap sugarait ábrázolja, annak erőteljes energiáját szimbolizálja,[2] illetve magát Japánt is.

A kitüntetést olyan személyek kapják, akik kiváló eredményeket értek el a következő területek valamelyikén: nemzetközi kapcsolatok, a japán kultúra terjesztése, fejlesztés a saját szakterületen, a jólét fejlesztése vagy a környezet megóvása.[3] 2003-tól a rend legmagasabb szintű fokozata önálló renddé vált Paulownia virág-rend nagy zsinórja néven.[4]

A Felkelő Nap érdemrend a harmadik legmagasabb, japán kormány által adományozott kitüntetés, azonban a legmagasabb általánosan adományozott rend. Ugyanis Japán legmagasabb kitüntetése, a Krizantém-rend, állami vezetőknek vagy uralkodóknak fenntartott rend, a második legmagasabbat pedig, a Paulownia virág-rendet általában politikusok kapják.

Eme kitüntetés mai változatát nem japán személyek is megkaphatják 1981 óta, bár több külföldinek is adományozták már a második világháború előtt is. 2003 óta pedig női kitüntetettek is vannak, ezt megelőzően a nők a Drága korona-rendet kaphatták meg.[5] A kitüntetés átadását a miniszterelnök dekorációs hivatala adminisztrálja. A császár nevében adományozzák és posztumusz is adható.


Képgaléria

Hír kategóriák

Lions szövetség eseményei

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Kecskeméti Szent László Lions Club

Adószámunk:
18352797-1-03
Számlaszám:
10915008-00000009-22830019

cím: 6000 Kecskemét,
Katona József tér 18. I/103.

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba