Lélek-látók címmel nyílt kiállítás a Fehér bot napján a könyvtárban


A megnyitón került sor az ingyenes látásvizsgálaton kiszűrt gyerekek szemüvegeinek ajándékozására is.

Harsányi Zsuzsanna festőművész, a Kecskeméti Szent László Lions Club tagja alkotásaiból nyílt kiállítás a Kecskeméti Katona József Könyvtárban, a Fehér bot napján, október 15-én 17.00 órakor. Az alkotó a látássérüléssel élők előtt tiszteleg munkáival.

A megnyitón felléptek a Katona József Könyvtár kórusa, Virág Barnabás vezényletével, zongorán kísért nemes Dóra és a II Rákóczi Ferenc általános iskola diákjai: Csáji Hanna, Csáji Noel, Farkas Zorka, Kardos Izabella, Kőrösi Bence és Szőke Karolina, akik közös tánccal és verssel köszöntötték a megjelenteket.

A tárlatot Libor Zoltán kultúraszervező bensőséges szavai nyitották meg.

A megnyitón szemüvegek átadására is sor került. A lions mozgalom egyik prioritása a látás védelme, melyben a Kecskeméti Szent László Lions Club is hosszú évek óta elkötelezett.

2024. őszén a klub ingyenes szemszűrést végzett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola első és negyedik évfolyamában. A 4 osztályból elsődleges látásvizsgálaton Bujdosóné Mátó Bernadett védőnő és Fáriné Boros Erika igazgatónő, a klub tagja segítségével kiszűrt 15 gyerek szemét, a Kuti Optikában vizsgálták tovább és itt készítették el azok számára a szemüveget, akiknek szükségük volt rá. A klub és az optika 11 gyereknek ajánlotta fel, hogy ingyenesen, az általuk választott kerettel elkészíti, sokaknak élete első látásjavító eszközét. A több, mint 600 000 Ft összértékű szemüvegeket 8 kisdiák vehette át az ünnepség keretében, a többiek később kapják meg. A finanszírozhoz a klubtagok és az optika felajánlása mellett a NEAO KP-1-2024/10-000291 számú NEA pályázatuk is segítséget nyújtott.

Fotók: Borsos Andrea, Bús Csaba, Papp Zoltán, Szénási Rita


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba